Skip to main content

Vergoedingen zorgverzekeraar

De tandartstarieven zijn door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) vastgesteld en dus voor iedere praktijk gelijk. Ondanks deze vastgestelde tarieven en begrotingen, kunnen de kosten van de behandelingen toch verschillen. Dit heeft te maken met de vergoeding van uw zorgverzekeraar.

Aanvullende verzekeringen

Vergoeding tandartskosten tot 18 jaar:

De meest voorkomende behandelingen, denkt u aan de periodieke controle, het vullen van gaatjes en fluoridebehandelingen, worden volledig door de basisverzekering vergoed. Bijzondere tandheelkundige zorg, zoals orthodontische behandelingen, worden niet vanuit de basisverzekering vergoed. Deze kosten kunnen alleen worden vergoed vanuit een aanvullende tandartsverzekering.

Vergoeding voor meest voorkomende behandelingen vanaf 18 jaar:

Vanaf 18 jaar worden tandartskosten niet meer vergoed door de basisverzekering. Er is een aanvullende verzekering nodig om behandelingen zoals de periodieke controle en het vullen van gaatjes (gedeeltelijk) vergoed te krijgen.

Let op: De dekking verschilt per zorgverzekering. Om zeker te zijn op welke vergoedingen u recht heeft, kunt u de polis van uw zorgverzekering raadplegen of contact opnemen met uw zorgverzekeraar.


Welke verzekering past bij mij?

De juiste tandartsverzekering hangt af van de zorg die u nodig denkt te hebben en of u bijvoorbeeld uw kinderen wilt meeverzekeren voor orthodontie. Daarnaast veranderen zorgverzekeraars jaarlijks de voorwaarden of dekkingen van hun aanvullende verzekeringen. Afhankelijk van uw verzekering kan het zijn dat u een gedeelte moet bijbetalen. Controleer daarom altijd goed of de premie is veranderd en of de zorg die u nodig hebt nog vergoed wordt.

Goede overzichten van de premies en voorwaarden van de aanvullende tandartsverzekeringen zijn beschikbaar via verschillende vergelijkingswebsites. Zo kunt u zien welke vergoeding u krijgt voor verschillende behandelingen. 

Ieder jaar kunt u vanaf half november tot februari overstappen van aanvullende – en tandartsverzekering, de basisverzekering moet voor 1 januari zijn afgesloten. Wat velen niet weten is dat een tandartsverzekering en andere aanvullende verzekeringen niet hoeven te worden afgesloten bij dezelfde verzekeraar als waar u een basisverzekering heeft. Wel kan er dan een toeslag in rekening worden gebracht.

We raden u aan om bij de keuze van een tandartsverzekering in ieder geval op de volgende punten te letten:

Premie en dekking

Een bredere dekking leidt meestal tot een hogere premie. Maar dat gaat niet altijd op. Aan de premiehoogte alleen kunt u niet aflezen hoe goed een verzekering is. Vergelijkbare pakketten kunnen sterk in prijs verschillen.

Dekking periodieke preventieve controles, behandelingen en instructies

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Het kost ook minder. Door periodieke controle van de mondgezondheid en eventuele gebitsreiniging vermindert u de kans op gebitsproblemen. Het is dus zinvol om te informeren welke kosten de verzekering wel/niet afdekt.

Keuzevrijheid

Het is ook goed om te weten of u zelf een mondzorgpraktijk kunt kiezen of gebruik dient te maken van een praktijk waarmee de verzekeraar contractafspraken heeft.

Tandartspraktijk Cornelissen heeft met geen enkele zorgverzekeraar een individueel contract.

Vergoeding na ongeval

Een ander aandachtspunt zijn de kosten van tandheelkundige behandelingen na een ongeval. Niet alle verzekeraars zijn duidelijk over de vergoeding hiervan.

Wachttijd

Verschillende zorgverzekeraars hanteren een wachttijd van een jaar voor orthodontie. U moet dan eerst een jaar verzekerd zijn, voor u in aanmerking komt voor de vergoeding van een beugel.