Skip to main content

Wanneer ga je met je kind naar de tandarts?

Je begint het liefst zo vroeg mogelijk met naar de tandarts te gaan, vanaf het moment dat het melkgebit van je peuter volledig is. Dat is rond de leeftijd van 2 jaar. Hoe sneller hij went aan de tandarts, hoe kleiner de kans dat er later angstgevoelens ontstaan.


Op heel jonge leeftijd lijkt tandartsbezoek misschien overbodig, maar dat is het zeker niet! Op deze manier kan hij of zij spelenderwijs wennen aan de tandarts en vertrouwd raken met onze omgeving. Hoe eerder u samen met uw kind de tanden en kiezen goed verzorgt, hoe gezonder de mond op latere leeftijd.

Neem een kijkje op onze pagina Gewoon GAAF! voor een gezonde mond voor kinderen op latere leeftijd

Waarom zo jong al naar de tandarts?

Wist je dat kindertandjes zich al vanaf de geboorte beginnen te vormen? De eerste primaire tanden, ook wel melktanden genoemd, komen al bij vier maanden door het tandvlees.

Gezonde melktanden zijn heel belangrijk: je hebt ze niet alleen nodig om te eten en te (leren) praten, ze zijn ook de blauwdruk van je permanente gebit.

Een gaatje dat niet gevuld wordt, bijvoorbeeld, kan ervoor zorgen dat het zenuwkanaal ontsteekt. Dat zorgt niet alleen voor kiespijn, ook de opvolger van de melktand kan aangetast worden. Ze moeten dus goed verzorgd en regelmatig gecontroleerd worden.

Melktanden zijn ook belangrijk omdat ze plaats vrijmaken voor de permanente tanten. Wanneer een kind zijn melktanden te vroeg verliest (door een gaatje of door een ontsteking), gaan de buurtanden verschuiven en is de kans groot dat het kind op latere leeftijd een beugel zal moeten dragen.

Spelenderwijs kennis laten maken met de tandarts

Kinderen zijn bij ons welkom vanaf twee jaar, maar neem ze gerust al eerder mee tijdens uw eigen periodieke controle.

Op deze manier kan hij of zij spelenderwijs wennen aan de tandarts en vertrouwd raken met onze omgeving. 
Kinderen worden altijd gezien door een tandarts die veel ervaring in het behandelen van kinderen heeft. Wij ‘tellen tandjes’ en geven tips over poetsen en voeding. 
Door onze kindvriendelijke benadering ervaren jonge kinderen dat het heel gewoon en zelfs leuk is om naar de tandarts te gaan. Wij kijken niet op de klok, maar nemen de tijd om met uw kind te praten in begrijpelijke taal. Een verdoving heet bij ons bijvoorbeeld ‘slaapwater’ en een ‘haakje’ een ‘aanwijsstokje’. Kinderen komen dan ook graag bij ons op ‘bezoek’. Na het tandartsbezoek krijgt uw kind altijd een tandenborstel en een cadeautje.

Veel problemen kunnen worden voorkomen door een goede uitleg aan ouder en kind.

Hoe bereid je je kind voor op een tandartsbezoek?

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.

Eerste bezoek aan de tandarts

Bij het allereerste tandartsbezoek is het vooral de bedoeling dat je kind went aan de nieuwe situatie. Je kunt dan bijvoorbeeld samen met je kind in de stoel gaan zitten. Spelenderwijs zal de tandarts dan in zijn mondje kijken, zonder iets te forceren.

  • Tips:

  • Leg uit wat de tandarts zal doen en vertel niets wat er wat er niet zal gebeuren. Het heeft geen zin hem of haar nodeloos bang te maken. Als je kindje vragen heeft, en je weet het antwoord niet, zeg dat dan gewoon. Stel voor om het aan de tandarts te vragen.

  • Praat nooit over pijn. Zeg ook niet: ‘Het zal vast geen pijn doen’. Je kindje heeft daar nog niet aan gedacht en door het uit te spreken, zal hij het concept pijn verbinden aan de tandarts.

  • Neem een vertrouwde knuffel mee om hem of haar een veilig gevoel te geven. Sta naast je kindje en laat weten dat je er bent, bijvoorbeeld om zijn handje vast te houden. Als er oudere broertjes of zusjes mee zijn, laat die dan eerst eens plaatsnemen in de stoel, dat werkt vaak geruststellend.

  • Beloof geen cadeautjes of beloningen vooraf. Anders lijkt het erop dat een beproeving zal moeten doorstaan, terwijl het dat net is wat je wil vermijden. Is je kindje toch erg zenuwachtig, probeer het dan te kalmeren en gerust te stellen en geef eventueel achteraf een beloning.

  • De boodschap die je aan je kind wil geven is: naar de tandarts gaan is normaal en hoort bij het leven. Door er normaal over te doen en door deze tips te volgen, zal je je het geen angst inboezemen, waardoor het bezoek heel vlot zal kunnen verlopen.