Skip to main content

Een kunstgebit moet net als tanden en kiezen verzorgd worden. Als u het niet regelmatig schoonmaakt, blijven er voedselresten, plak en tandsteen achter. Zowel op uw kunstgebit als eronder. Als u dit niet verwijdert, kan het tandvlees op den duur gaan ontsteken. Reinig uw gebit daarom zorgvuldig na iedere maaltijd.

Onderhoud van prothese

Reinigen van een prothese

Maak uw prothese elke dag zorgvuldig schoon met een protheseborstel. Deze borstel is met zijn schuin afgewerkte borstelharen en stevige grip speciaal ontwikkeld om uw kunstgebit zo effectief mogelijk te reinigen.

Het wordt sterk afgeraden om normale tandpasta te gebruiken, deze kan het kunstgebit beschadigen. Gebruik tijdens het schoonmaken regelmatig een prothese-gel die uw kunstgebit of prothese een aangename zachtheid geeft.
Een schoon kunstgebit voelt altijd glad aan. Pas op dat het gladde gebit tijdens het reinigen niet uit uw handen glipt. Een prothese is gevoelig voor breuk.

Doe uw kunstgebit s' nachts uit. Leg uw kunstgebit bij voorkeur niet vaker dan één keer per week een nacht in een reinigingsmiddel. Borstel uw kunstgebit altijd goed en spoel het af met water. Leg uw kunstgebit nooit in heet water en gebruik zeker geen bleekwater of schuurmiddelen.

Maak ook uw mond schoon

Reinig niet alleen uw kunstgebit, maar ook het slijmvlies waarop uw kunstgebit rust. Dus ook uw kaken, gehemelte en de overgang van de kaak naar de wangen moeten gereinigd worden. Anders kunnen vervelende ontstekingen ontstaan.
En ook nu geldt: voorkomen is beter dan genezen. Masseer het slijmvlies minstens één keer per dag met een zachte tandenborstel en besteed extra aandacht aan uw gehemelte. Gebruik een gewone tandpasta om uw mond te reinigen.

Bezoek uw tandarts

U heeft een prothese, maar dat wil niet zeggen dat u nu helemaal klaar bent. Het komende jaar heeft uw kunstgebit onderhoud nodig. Om pijn te voorkomen en om loszitten van uw kunstgebit tijdig te kunnen constateren, is het aan te raden minstens één keer per twee jaar naar de behandelaar te gaan. Ga ook als u geen klachten heeft.

Het slinken van uw kaken gaat heel ongemerkt. Het zal u in eerste instantie dus niet opvallen. Uw behandelaar kan uw kunstgebit weer goed passend maken. Of hij kan u op tijd aanraden een nieuwe te nemen (meestal na een jaar of tien), want ook een prothese kan slijten.

De behandelaar controleert bovendien of uw mond nog goed gezond is. Vooral mensen met een slecht passende protheset of mensen die hun prothese al jarenlang dragen, kunnen vervelende mondafwijkingen krijgen.