Skip to main content

Tandenknarsen- en kaakklemmen

Tandenknarsen en kaakklemmen komt zowel bij kinderen als volwassenen voor en gaat meestal vanzelf over. Als dat niet zo is, kan het leiden tot slijtage van het gebit.

Waarom/waarvan ga je tandenknarsen of kaakklemmen

Het is niet exact bekend waarom de één tandenknarst en de ander niet. Vaak spelen meerdere factoren een rol. Het kan zijn omdat de tanden en kiezen in de boven- en onderkaak niet goed op elkaar aansluiten. Mogelijke andere oorzaken die worden genoemd zijn: stress, alcohol, roken, slaapstoornissen, bepaalde medicijnen en drugs.

Gevolgen van tandenknarsen en kaakklemmen

Het kan leiden tot slijtage van het gebit, breken van vullingen, verdikte kauwspieren, spierpijn of kaakgewrichtsproblemen.
Bij zwaardere vormen van tandenknarsen en kaakklemmen kunnen gezondheidsproblemen optreden zoals chronische hoofdpijn of pijnlijke kaakgewrichten.
Daarnaast zorgt tandenknarsen en kaakklemmen voor snellere slijtage van de glazuurlaag en kunnen de tanden pijn gaan doen.

Symptomen van tandenknarsen en kaakklemmen

Tandenknarsen gebeurt vooral ’s nachts, terwijl het kaakklemmen zowel ’s nachts als overdag kan gebeuren. Als u ’s nachts tandenknarst, merkt u dat meestal zelf niet. U kunt letten op symptomen als tanden waar stukjes afgebroken zijn en last van uw kaken. Het kan zijn dat uw partner merkt dat u tandenknarst of dat uw tandarts of mondhygiënist slijtage aan uw gebit signaleert.

Oplossingen voor het tandenknarsen en kaakklemmen

Wanneer de kauwspieren rondom uw kaakgewricht klachten veroorzaken, indien er sprake is van bepaalde mondgewoonten of bij slijtage kan een splint/anti-knars-bitje noodzakelijk zijn. Dit is een knarsplaat over de tanden die u ’s nachts draagt.

Dit bitje houdt de boven- en onderkaak gescheiden. Zo kunt u niet meer met uw tanden en kiezen over elkaar schuiven, wat slijtage voorkomt. Daarnaast kan een kaakfysiotherapeut (orofaciaal fysiotherapeut) u helpen om het tandenknarsen of kaakklemmen te stoppen of te verminderen. Onze tandartsen denken graag met u mee in het vinden van een oplossing.