Skip to main content

Sealen

Wie zijn tanden zorgvuldig poetst, heeft weinig kans op het krijgen van gaatjes. Beginnende gaatjes kun je stoppen als je goed je tanden poetst.

Waarom sealen?

In de grote kiezen kunnen hele diepe groefjes zitten. In deze groefjes kan gemakkelijk viezigheid blijven zitten. En zo kunnen gaatjes ontstaan. Door een laagje aan te brengen in de groefjes, worden de groefjes wat minder diep. Op die manier kunnen de haartjes van de tandenborstel er beter bij komen en blijft er minder viezigheid zitten. En dus krijg je minder snel gaatjes.

Wanneer sealen?

Als de grote mensenkiezen doorkomen, zal de tandarts beoordelen of ze een extra beschermingslaagje nodig hebben. Een laklaagje of, met een moeilijk woord, een sealing. De grote kiezen wisselen niet meer. Dus ze moeten nog heel lang mee. En daarom moet je er goed op passen. Bij de tandarts kunnen ze daar een beetje mee helpen, maar goed poetsen blijft het allerbelangrijkst!

Hoe worden de laagjes in de kiezen gelegd?

Het belangrijkste is dat de kies goed droog blijft. Daarvoor wordt een stofzuigertje gebruikt en wattenrollen. De wattenrollen komen naast de kies te liggen. 

* Eerst worden de kiezen goed schoon gemaakt met een elektrisch borsteltje.
* Dan worden ze nog eens extra goed schoon gemaakt met 'etch' (speciale blauwe kiezen-shampoo).
* De etch wordt met een heel klein rietje op de kies gedaan. Na 10 tellen wordt de shampoo weggespoeld. * Dan wordt het laklaagje op de kies gedaan, het laagje wordt uitgehard met de uv-lamp en dan is het laklaagje hard en is de sealing klaar.